top of page

WIE IS YOUNGRUBBBI?

Een moshpit op een begrafenis, schieten met seks pistolen, influencers zien als prooi en mee leven met de pijn van een pyromaan. Dit zijn een aantal onderwerpen uit de fantasiewereld van de 21-jarige rapper en producer YoungRubbi. Met persoonlijke en maatschappijkritische teksten probeert hij zijn publiek aan te zetten tot nadenken… 

VAN DORP NAAR STAD

YoungRubbi werd in 1998 geboren als Ruben Steens in Amsterdam, maar groeide op op het eiland Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland. In het ouderlijk huis werd muziek hem met de paplepel ingegoten. Hij maakte er kennis met de meest uiteenlopende stijlen en muzikanten; van Bowie tot Missy Elliott, van The Stones tot Mahler en Sex Pistols, maar zijn passie voor muziek begint bij hiphop. In 2015 zette hij zijn eerste mixtape op Soundcloud, maar tijdens zijn studie aan het conservatorium van Rotterdam ontpopt hij zich tot YoungRubbi. Met een live band die gekenmerkt wordt door melodische synths, metal gitaar riffs afgewisseld door gevoelige ballads en stomende mosh pits. 

korte film & ep kristallen

“‘Maybe self-improvement isn't the answer, maybe self-destruction is the answer’ is een quote uit de film Fight Club die inspiratie vormde voor Kristallen, de debuut EP van YoungRubbi die samen met de gelijknamige korte film verscheen. “Ik wilde in de track Sexpistolen een uitvergrootte destructieve persoonlijkheid maken van mezelf die steeds meer in zijn eigen gedachten aan het leven is, en niet meer het verschil ziet tussen gedachten en realiteit. Het masker staat voor meerdere dingen zoals de identiteitscrisis, de duistere gedachten en de druk vanuit de samenleving. Zodra het masker af ging, begon kristallen voor mij. Waarin Sexpistolen heel erg symbool staat voor het donker, staat Kristallen symbool voor het licht. De onverwachte liefde heeft het masker afgetrokken en het monster laten ontdooien in iemand die de baas is over zichzelf. In de film zie je hoe de ballerina’s nu de maskers op hebben in plaats van ik zelf. Het is een spirituele reis die gaat over zelfreflectie.” - YoungRubbi. 

swag.jpg
LOGO.png
LOGO.png
LOGO.png
picture Bio.JPG

VERDRINKEN EN ANTI SLEUR BOYS

In het najaar 2020 kwam de single Verdrinken In Het Zwembad uit waarin YoungRubbi zijn meest punky kant tot nu toe laat zien en gaat over de overvloed aan informatie die we voorgeschoteld krijgen in deze tijd. YoungRubbi is altijd nieuwsgierig en onderzoekt andere muziekgenres en dat is bijvoorbeeld terug te horen op Anti Sleur Boys. Op dit nummer verweeft YoungRubbi indie-surf met hip-hop wat resulteert in een catchy soundtrack van een lastige tijd. Hoeveel vrijheid is eigenlijk goed voor een mens? Hoe verzuip je niet in de dagelijkse sleur en blijf en leef je alsnog gezond? Anti Sleur Boys is een track die je meeneemt in een zoektocht naar het antwoord op al die vragen.

Geïnspireerd door de begintijd van punkmuziek en zijn rauwe esthetiek, zingt en rapt hij over de samenleving en diens problemen. YoungRubbi reflecteert vaak op grote maatschappelijke thema’s, zoals de gebreken van het kapitalistische systeem. Hij belicht dit meestal door vanuit zijn eigenzinnige en persoonlijke perspectief te schrijven over ontevredenheid, frustraties, depressie’s, waan ideeën en het gevoel geen onderdeel meer te zijn van iets. 

CHAOS STAAT ME GOED

De nieuwe EP Chaos Staat Me Goed staat vol opzwepende en verfrissende punk gerelateerde beats met een hiphop/trap oorsprong, maar ook de pop- en indie invloeden zijn goed te horen. Inspiratiebronnen zijn onder andere Iggy Pop, Slowthai, Black Flag en Fontaines D.C. Op de nieuwe EP toont YoungRubbi zijn maatschappijkritische kant. In de meeste nummers neemt hij een observerende rol aan en beschrijft hij met een scherpe blik het systeem en de tijd waarin we leven; een felle en soms schrijnende schreeuw van zijn generatie. Onderwerpen als bedolven worden onder bureaucratie, liefde via telefoons, vechten tegen de dagelijkse sleur en zelfdestructie komen aan bod. Thema’s die vandaag de dag relevanter zijn dan ooit. YoungRubbi wil met Chaos Staat Me Goed een tijdcapsule maken: “Chaos Staat Me Goed gaat over de strijd om baas te worden over alle chaos waar we dagelijks mee te dealen hebben.” - aldus YoungRubbi. Op de EP staan ook de nummers Anti Sleur Boys, Gedachtes Zijn Niet Echt en Pixel Psycho die al eerder verschenen.

YoungRubbi deed in 2021 met zijn live band mee met de Popronde en speelde op het eindfeest in Amsterdam. Ook werd hij geselecteerd voor Metropolis Lanceert!, het traject waarin Metropolis Festival jonge Rotterdamse artiesten steunt en een podium biedt. Op de nieuwste EP van hip-hop duo GIAN staat een samenwerking met YoungRubbi op het nummer Vallende Engel

IMG_7540.jpg
IMG_7557.heic
IMG_7555_edited.jpg
bottom of page